Дотримання прав пацієнтів замісної підтримувальної терапії перебуває на контролі в Уповноваженого з прав людини

Після отримання інформації про можливі порушення прав пацієнтів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) з боку працівників закладів охорони здоров’я в Тернопільській області, Уповноваженим з прав людини було відкрите провадження у справі про порушення прав і свобод людини.
У межах відкритого провадження працівниками відділу спеціальних проваджень Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини та представниками громадськості було здійснено виїзд до м. Тернополя.
Наразі у  Тернополі функціонують три заклади надання ЗПТ, які обслуговують всю Тернопільську область:
- на базі наркологічного диспансеру;
- на базі СНІД-центру для осіб з інфекційними захворюваннями (ВІЛ інфекція, вірусні гепатити В, С);
- на базі протитуберкульозного диспансеру для хворих на туберкульоз та осіб, які перехворіли туберкульозом.
 Під час моніторингового візиту до закладів охорони здоров’я м. Тернополя, в яких проводиться лікування пацієнтів ЗПТ,  встановлено, що зазначені установи забезпечують застосування постійних доз  у комплексному лікуванні залежності від опіоїдів з метою стабілізації психічного стану хворого, зменшення медичних і соціальних наслідків уживання  наркотиків, створення передумов для реабілітації та лікування інших хвороб.
При цьому, умови отримання хворими препаратів ЗПТ  у цих закладах дещо різняться. Заклад на базі наркологічного диспансеру, на відміну від інших, не забезпечено одноразовим посудом з метою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя. В зазначеному закладі також не створено умов для людей з особливими потребами (стаття 9 Конвенції про права інвалідів), зокрема, вхід до установи не обладнаний пандусом.
Як відомо, згідно з міжнародними та національними стандартами, замісна підтримувальна терапія спрямована на мінімізацію та усунення медичних та соціальних наслідків наркозалежності на рівні індивіда та суспільства.
Ряд недоліків, з якими зіткнулися учасники провадження, притаманний усім відвіданим закладам, зокрема:
·        терміни щоденної видачі препаратів становлять від однієї до трьох годин, що створює суворі рамки та ускладнює можливість трудової діяльності пацієнтів;
·         сайти ЗПТ створені тільки в м. Тернопіль, що створює незручні умови хворим наркозалежним, які проживають у віддалених регіонах Тернопільської області.
Зазначене є порушенням національних та міжнародних стратегій, які передбачають здійснення реабілітаційних заходів для формування у наркозалежної особи мотивації до поетапного звільнення від наркотичної залежності, відновлення навичок соціальної адаптації, протинаркотичної стійкості, прищеплення якостей самозбереження особистості, насамперед здатності до повноцінної життєдіяльності.
Матеріали щодо лікувального процесу пацієнтів, отримані в ході провадження, потребують додаткового вивчення та незалежної експертної оцінки.  
За результатами провадження відповідним центральним органам державної влади буде внесено акти реагування Уповноваженого.