Виявлено низку порушень прав пацієнтів Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 2

В рамках реалізації національного превентивного механізму регіональні координатори взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Хмельницькій та Тернопільській областях Ольга Осередчук та Володимир Шевченко відвідали Хмельницьку обласну психіатричну лікарню № 2.





В цій лікарні є два відділення: чоловіче і жіноче. Капітальний ремонт в закладі проводився в 2013 році, в жіночому відділенні на день моніторингового візиту здійснювався поточний. Під час спілкування з моніторинговою групою пацієнти говорили, що їжі їм вистачає, на якість її приготування не нарікали. На підсобному господарстві вирощується городина, що допомагає урізноманітнити раціон.

Однак регіональні координатори взаємодії з громадськістю Уповноваженого звернули увагу на те, що зовнішній вигляд пацієнтів неохайний: необрізані нігті, довге волосся. У деяких пацієнтів немає сезонного взуття, і вони ходили босоніж. У них відсутні не тільки особисті речі, а й необхідні засоби гігієни, лише у деяких був туалетний папір.

У чоловічому відділенні майже на всіх вікнах вмонтовані решітки. У деяких палатах немає штучного освітлення. Приліжкових тумбочок немає. Ліжка зіпсовані, а подекуди й зовсім зламані. Постільна білизна на ліжках зношена або взагалі відсутня, матраци старі.
                                                                  

Прогулянкові майданчики для пацієнтів вказаної лікарні обмежені невеличким двориком. У закладі відсутні умови для реабілітації та відпочинку.

За результатами моніторингового візиту відповідні акти реагування Уповноваженого з прав людини буде направлено до Міністерства охорони здоров’я України та облдержадміністрації.