Правозахисники вирішили створити спільну місію з моніторингу стану дотримання прав людини на сході Україні

13 червня 2014 року відбулася зустріч Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської та Уповноваженого з прав людини Російської Федерації Елли Памфілової за участю правозахисників України і Росії, зокрема, з української сторони були присутні представники Харківської правозахисної групи, Української Гельсінської спілки з прав людини, Центру Громадянських Свобод.

На брифінгу, який відбувся за результатами зустрічі Омбудсманів України та Російської Федерації у м. Харкові, йшлося про проведену роботу щодо повернення дітей, насильно вивезених із м. Сніжного, забезпечення хворих і поранених ліками, розселення і компенсації переселенців.
«Ситуація з дітьми з м. Сніжного стала прикладом того, як швидко й ефективно можуть працювати два Омбудсмани, коли є політична воля дійсно працювати в інтересах прав людини», – зазначила Валерія Лутковська, додавши, що вони з Еллою Памфіловою перебували на зв’язку щойно надійшла інформація щодо цієї ситуації.
За словами Валерії Лутковської, підписана з Уповноваженим з прав людини РФ Угода про співробітництво до сьогоднішнього дня не використовувалась у повінй мірі, адже Омбудсмани зверталися одне до одного лише повідомляючи про випадки порушення прав і свобод громадян України на території Російської Федерації та громадян Російської Федерації на території України. Наразі, переконана Валерія Лутковська, ми маємо найбільш гострий момент нашого співробітництва, відтепер наша співпраця вийде на новий рівень. 
Щодо проблеми забезпечення хворих і поранених ліками Валерія Лутковська зазначила, що проблема була пов’язана як з транспортуванням препаратів (в першу чергу, ампульованих), так і з проведенням оплати за них, оскільки в ряді районів проведення антитерористичної операції робота казначейства припинена, проте Уповноважений запевнила, що найближчим часом проблема доставки інсуліну та інших життєво необхідних ліків в зону проведення антитерористичної операції на сході України буде вирішена.
Валерія Лутковська також повідомила, що Президентом України було дано розпорядження створити «рятівні коридори», вже було проведено відповідну нараду в МВС з тим, щоб визначитися, яким чином будуть облаштовані ці рятувальні коридори для мирного населення, яке хоче виїхати з території проведення антитерористичної операції. За її словами, люди мають бути вивезені на безпечну територію саме України – іншого варіанту документ не передбачає. До того ж Валерія Лутковська наголосила, що ніякої фільтрації для громадян, які проходитимуть через рятувальні коридори із зони проведення антитерористичної операції, не передбачається.
«Ніяка фільтрація громадян, які проходитимуть через рятувальні коридори, не передбачається взагалі. Про фільтраційні табори не йдеться. Йдеться про те, щоб максимально врятувати тих мирних жителів, які хочуть перебратися з території, на якій зараз, на жаль, відбувається військовий конфлікт, на безпечну територію в інших регіонах України. Саме таким чином сформульований Указ Президента, саме в цьому його суть. Ніяких інших інтерпретацій указ президента не передбачає. Ніякої фільтрації ніколи не було і не буде. Про фільтраційні табори можна забути», – наголосила Омбудсман України, додавши, що створення фільтраційних таборів було б порушенням прав людини.
Участь у брифінгу Омбудсманів також взяли правозахисники обох країн, зокрема, Член правління російського правозахисного товариства «Меморіал» Олександр Черкасов представив представникам засобів масової інформації спільну заяву українських і російських правозахисників, в якій йшлося про створення спільної місії, яка займатиметься моніторингом проблем, які виникли на Донбасі, та їхнім вирішенням.
«Ми, правозахисники Росії та України, оголошуємо про створення спільної правозахисної місії з тим, щоб сприяти збереженню життя, здоров’я та безпеці мирних жителів, що опинилися в зоні бойових дій на території Донецької та Луганської областей України. Перші і найважливіші завдання – звільнення примусово утримуваних осіб та забезпечення виходу мирного населення в безпечні зони. Ми закликаємо всі сторони конфлікту до негайного і безумовного звільнення незаконно утримуваних цивільних осіб, які не брали участі у збройному протистоянні. Заручниками ситуації, що склалася стали багато тисяч мирних громадян. Ми закликаємо всі сторони конфлікту забезпечити цим людям безпечний і безперешкодний вихід із зони бойових дій. Ми маємо намір вжити всі можливі зусилля задля досягнення цих цілей, для сприяння дотриманню прав людини, які стоять поза політикою, над політикою і об’єднують громадянське суспільство наших двох країн».
Олександр Черкасов  також зазначив, що Омбудсмани України і Російської Федерації висловили свою згоду підтримати діяльність цієї місії в рамках своїх повноважень.
Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко повідомив, що одним із важливих завдань цієї місії буде надання об’єктивної інформації для того, щоб погасити ту хвилю чуток, неперевіреної інформації та маніпуляції фактами, додавши, що новостворена місія дуже розраховує на підтримку з боку обох Уповноважених.