Проблеми в територіальних центрах Тернопільської області однакові – відсутність капітального ремонту




Працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму спільно з регіональними координаторами Уповноваженого взаємодії з громадкістю у Тернопільській та Івано-Франківській областях та громадськими моніторами здійснено візити до районних стаціонарних відділень територіальних центрів Тернопільської області в селищах Великі Бережці та Катеринівка.





У територіальних центрах перебувають літні люди, які з різних причин потребують державного догляду.

Відділення облаштовані у старих будівлях, в яких багато років не здійснювався капітальний ремонт, в одній з них другий поверх взагалі закритий (використовують для сушіння білизни). У стаціонарному відділенні с. Катеринівка будівля в аварійному стані. Одна із стін, поряд з якою розташований септик, у суцільному грибку, підлога підмокає. Стіни у тріщинах, що може стати причиною завалення будівлі. Як стверджує завідуючий відділенням, у найближчий час септик буде перенесено на відповідну відстань від будівлі. На це вже знайдено кошти. А про капітальний ремонт годі і мріяти.

Як з’ясувалося, мешканців влаштовує і харчування, і надання медичних послуг.

Проблеми у стаціонарному відділенні в с. Великі Бережці очолює такі ж самі, як і в Катеринівці. Одна з них – відсутність капітального ремонту. На другому поверсі живуть старенькі, які мають проблеми із пересуванням. У зв’язку з цим, вони майже не виходять на вулицю.

Моніторинговою групою було також здійснено візити до обласного спеціалізованого комунального будинку дитини, Петриківського геріатричного будинку-інтернату та Петриківського дитячого будинку-інтернату.

За результатами моніторингових візитів готуються акти реагування Уповноваженого до Міністерства соціальної політики України та керівництва обласної державної адміністрації.