Установам соціальної сфери в Шепетівському районі Хмельницької області потрібна допомога благодійників





25 липня 2016 року регіональні координатори взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Хмельницькій та Тернопільській областях Ольга Осередчук та Володимир Шевченко здійснили моніторингові візити до міського відділення територіального центру праці та соціального населення цілодобового перебування громадян похилого віку у м. Шепетівка та Вовківецького будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів. Не зважаючи на різне підпорядкування закладів (Шепетівській міській раді та Хмельницькій обласній раді), монітори звернули увагу на те, що у стінах закладів створена домашня атмосфера та відчувається турботливе ставлення до підопічних з боку персоналу.

Створено хороші побутові умови для проживання літніх людей, для людей з інвалідністю. Завдяки системам вентиляції, цілковито відсутній неприємний запах. Мешканці забезпечені санітарно-гігієнічними засобами, належним харчуванням і доглядом. У закладах проходять дозвільні заходи. За потреби проводиться поточний ремонт. Території впорядковані.

Водночас, під час візиту було виявлено низку недоліків. Зокрема, монітори відзначили відсутність достатньої кількості засобів малої механізації, які необхідні для переміщення підопічних. Один візок використовується для кількох підопічних. Не вистачає також коштів для закупівлі памперсів.

Вагомим недоліком Шепетівського територіального центру є те, що мешканці другого поверху, які мають порушення опорно-рухового апарату, через нестачу персоналу не мають доступу до прогулянок. На думку моніторів, ситуацію могла б поліпшити допомога волонтерів та благодійників.




За результатами моніторингових візитів будуть підготовлені відповідні акти реагування Уповноваженого з прав людини.